Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: edukacija \ Upute za pacijente   
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
edukacija   
 

Upute za pacijente

Pravilno uzimanje uzoraka za mikrobiološke pretrage:

Urin
Da bi se napravila mikrobiološka ili bakteriološka pretraga urina (urinokultura), uzima se u sterilnu posudicu prvi jutarnji urin, i to njegov čisti srednji mlaz , ili urin koji je što duže bio u mokraćnom mjehuru, barem 3-4 sata. Nakon pranja vanjskih spolnih organa, uzima se srednji mlaz. Prvi mlaz se odbacuje jer može biti kontaminiran (zagađen) fiziološkom florom uretre tj. bakterijama koje se nalaze na početku mokraćne cijevi i na vanjskom spolovilu.
Nakon uzimanja uzorka, posudicu treba pažljivo zatvoriti pazeći da se rukama ne kontaminira čep i unutrašnjost posudice. Uzorak ne smije stajati duže od dva sata na sobnoj temperaturi. Ako za to vrijeme ne može stići u mikrobiološki laboratorij može se čuvati 24 sata na +4 °C (u hladnjaku ili na hladnom mjestu). Posudica se ne smije prepuniti da ne bi došlo do prelijevanja i/ili kontaminacije uzorka.

Stolica
Uzima se u čiste i suhe plastične posudice, na čiji je čep pričvršćena žličica za uzimanje uzorka.
Stolica treba biti svježa. Ne smije biti pomiješana s urinom, vodom, uljem, lijekovima... Zamijećene patološke primjese (sluz, gnoj, krv, tekući dio stolice, crvi) najvažniji su pri uzimanju stolice. Njih svakako treba zahvatiti žličicom i spremiti u posudicu.
Treba uzeti 2-3 žličice materijala tako da posudica bude do pola napunjena. Posudica se ne smije nabijati materijalom, jer bi se zbog fermentacije uzrokovane bakterijama, uzorak mogao početi izlijevati iz posudice.
Uzorak stolice treba što prije donijeti u laboratorij. Ako dostava traje duže od dva sata, uzorak treba čuvati u hladnjaku.
 

Perianalni otisak
Uzorak se uzima ujutro prije defekacije i pranja perianalnog područja. Otisak se uzima pomoću prozirne ljepljive trake (prozirni selotejp) koja se pažljivo lijepi na analni otvor. Treba ga prisloniti uz čmar koji se prethodno ne pere i ne briše. Nakon uzetog otiska traka se lijepi na predmetno stakalce i donosi u laboratorij.

Iskašljaj
Prije davanja uzorka potrebno je dobro isprati vodom (progrgljati) usnu šupljinu, a nakon toga iskašljati samo ako je dobar poticaj. Ako je slab poticaj za iskašljavanje, uzorak može biti kontaminiran pljuvačkom, tako da je dobiveni uzorak u biti ispljuvak, a ne iskašljaj.

Bris (obrisak) uretre, cervixa, rodnice
Muškarci mogu doći u mikrobiološki laboratorij gdje ćemo im uzeti obrisak. Prije uzimanja obriska, važno je ne mokriti najmanje dva do tri sata). Žene
mogu donijeti uzorke brisa cerviksa i rodnice od svoga ginekologa. U našem laboratoriju se mogu uzeti brisevi rodnice i uretre ženama, te brisevi vulve i orificijuma uretre maloj djeci.
 


Sl.1. Posudice za uzimanje uzoraka možete kupiti u ljekarnama