Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: edukacija \ Streptokokne bolesti   
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
edukacija   
 

Streptokokne bolesti

Streptokokne bolesti obuhvaćaju niz akutnih zaraznih bolesti uzrokovanih različitim tipovima ß- hemolitičkog streptokoka grupe A.

Najčešće su: angina, šarlah (scarlatina) i erizipel, otitis, sinusitis, limfadenitis, ali i sepsa, pneumonija, osteomijelitis, gnojni meningitis itd. Streptokoki su gram-pozitivni koki, poredani u lančiće različitih duljina. Najvažniji su ß- hemolitički streptokoki grupe A.
Obolijevaju sve dobne skupine, a naročito djeca. Izvor zaraze je bolesnik ili kliconoša kod kojih se streptokok najčešće nalazi u gornjim dišnim putovima, odakle se streptokok širi kapljicama sline i sluzi.
 


Sl.1. Angina, jedna od najčešćih streptokoknih bolesti
 

Oblici bolesti ovise o nekoliko faktora: o ulaznim vratima, dobi, imunološkom stanju inficiranog i o antigenskoj strukturi streptokoka. Streptokokne bolesti uzrokuju razne komplikacije među kojima su i poststreptokokne bolesti (reumatska groznica, glomerulonefritis).

Šarlah ili scarlatina je akutna streptokokna zarazna bolest uzrokovana Streptococcus pyogenesom (ß-hemolitičkim streptokokom grupe A) i karakterizirana je naglim početkom, općim simptomima infekcije, grloboljom, žarkim crvenilom ždrijela, malinastim jezikom, otokom limfnih čvorova na vratu koji su bolni na dodir, te sitnotočkastim crvenim osipom s karakterističnim ljuštenjem kože u kasnijoj fazi bolesti. Najčešće obolijevaju djeca. Inkubacija je kratka 3-5 dana.

Erizipel ili crveni vjetar je akutna streptokokna infekcija kože i potkožnog limfnog tkiva. Sklonost erizipelu imaju bolesnici s kroničnim bolestima. Preboljena bolest ne ostavlja imunitet, već naprotiv lokalnu predispoziciju kože za ponovno pojavljivanje bolesti. Inkubacija je kratka, 1-5 dana. Bolest počinje naglo, vrućicom, zimicom, tresavicom, te glavoboljom i malaksalošću. Ubrzo se nakon toga pojavljuju lokalni simptomi na koži, na kojoj se pojavljuje pečenje, bol, crvenilo i otok. Erizipel se najčešće javlja na nogama i licu, ali se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela.

U poststreptokokne bolesti spadaju akutna reumatska groznica i glomerulonefritis. Akutna reumatska groznica je kasna ne gnojna posljedica infekcija gornjeg respiratornog sustava. Uzrokovana je streptokokom serološke grupe A i javlja se 1-4 tjedna nakon infekcije kada organizam proizvede antitijela koja uništavaju normalna tkiva u tijelu. Najviše se oštećuje endokard zalistaka. Akutni glomerulonefritis ima patogenezu jako sličnu onoj kod akutne reumatske groznice. Bolest je uzrokovana nefrogenim M tipom Streptococcus pyogenesa ,kod kojeg se imunosni kompleks bakterije odlaže u glomeluralnoj membrani i mogu dovesti do njenog oštećenja.

Dijagnoza streptokoknih oboljenja vrši se krvnim pretragama i mikrobiološkom obradom briseva grla, rana, urina i serološkim testovima (ASO). U standardnoj krvnoj slici ovakve infekcije najčešće su praćene povećanom sedimentacijom, leukocitozom s izraženom neutrofilijom.

Liječenje se uspješno provodi penicilinima, makrolidima ili cefalosporinima i obično traje 10 dana.