Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: edukacija \ Infektivna mononukleoza   
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
edukacija   
 

Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest virusne etiologije koju uzrokuje Epstein-Barrov virus. To je B limfotropni virus iz skupine herpes virusa. Najčešće oboljevaju djeca i mladež. Infektivna mononukleoza prenosi se kapljičnim putem, odnosno slinom i izravnim dodirom, pa je mnogi nazivaju „bolest poljupca“.

Inkubacija je dugotrajna, obično iznosi nekoliko tjedana. Karakterizira je povišena temperatura, povećani limfni čvorovi, povećana jetra i slezena, te česta pojava upale grla (ždrijela).

U većine bolesnika bolest prolazi spontano, bez liječenja. S normalizacijom tjelesne temperature, obično u drugom tjednu bolesti, polako nestaju i drugi simptomi bolesti. Najdugotrajniji simptom je umor koji može potrajati, kod nekih bolesnika i mjesecima.

Dijagnostika se vrši raznim laboratorijskim testovima. Jako su važni laboratorijski testovi u kojima nalazimo limfocitozu s pojavom atipičnih limfocita u krvnoj slici.
Kod većine bolesnika povećane su vrijednosti jetrenih enzima (AST, ALT) i laktat dehidrogenaze (LDH).

Točna dijagnoza se postavlja serološkim testovima dokazivanja specifičnih antitijela (ELISA) i PCR metodom kojom se precizno prati povećanje ili smanjenje količine virusa.

Liječenje se vrši simptomatski, a antibiotici su korisni samo ako je nastala bakterijska superinfekcija grla.
 


Sl.1. Poljubac je najčešći način prijenosa mononukleoze


Sl.2. Epstein-Barr virus