Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: edukacija \ Gastritisi i crijevne zarazne bolesti   
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
edukacija   
 

Alimentarne intoksikacije

Alimentarne intoksikacije su trovanja hranom uzrokovana enterotoksinima bakterija. Najčešće su to toksini Staphylococcusa aureusa i Clostridiuma perfingensa. Toksin stafilokoka, kao i spore klostridija, jako su otporne na temperaturu, pa ih ne uništava ni kraće grijanje niti kuhanje hrane. Stafilokoki obično obitavaju u respiratornom traktu, a klostridiji u svježem i smrznutom mesu. Epidemije su češće ljeti i javljaju se nakon kratke inkubacije. Stafilokokne intoksikacije počinju naglo, mučninom i povraćanjem, općom slabošću, ponekad popraćene proljevima; temperatura obično nije povišena, ali mogu biti izraženi simptomi dehidracije. Kod intoksikacija klostridijima bolest počinje nakon nešto duže inkubacije, bolovima u trbuhu i proljevom bez povraćanja. Uzročnici se obično u stolici ne mogu dokazati, već u ostacima konzumirane hrane.


Infekcije uzrokovane Campylobacterom i Yersiniom

Kampilobakterioza i jersinioza su zarazne bolesti uzrokovane bakterijama iz grupa Campylobacter i Yersinia. Ove bakterije oštećuju sluznicu crijeva uzrokujući upalu popraćenu visokom temperaturom, grčevima i pojavom sluzi ili krvi u vodenastim stolicama. Dijagnoza se postavlja izolacijom bakterija na hranjivim podlogama ili serološkim testovima.


Infekcije rotavirusima, adenovirusima i astrovirusima

Rotavirusi, adenovirusi i astrovirusi glavni su uzročnici infektivnog gastroenteritisa kod dojenčadi i male djece. Navedeni virusi uzrokuju infekcije i u odraslih osoba, ali u blažem obliku. Infekcija se prenosi fekalno-oralnim putem. Glavni simptomi virusnog gastroenteritisa su vodenasti proljev i povraćanje, a oboljeli mogu imati glavobolju, povišenu temperaturu i grčeve u trbuhu. Općenito, simptomi se javljaju dan ili dva nakon infekcije i traju 1 do 10 dana, ovisno o vrsti i količini virusa koji je izazvao bolest. Ovi uzročnici mogu se dokazati različitim brzim imonokromatografskim testovima, latex aglutinacijom i serološkom dijagnostikom.


Sl.1. Adenovirus
 


Sl.2. Campylobacter, uzročnik enterokolitisa