Alimentarne intoksikacije su trovanja hranom
uzrokovana enterotoksinima bakterija. Najčešće su to toksini
Staphylococcusa aureusa i Clostridiuma perfingensa. Toksin stafilokoka,
kao i spore klostridija, jako su otporne na temperaturu, pa
ih ne uništava ni kraće grijanje niti kuhanje hrane. Stafilokoki
obično obitavaju u respiratornom traktu, a klostridiji u svježem
i smrznutom mesu. Epidemije su češće ljeti i javljaju se nakon
kratke inkubacije. Stafilokokne intoksikacije počinju naglo,
mučninom i povraćanjem, općom slabošću, ponekad popraćene proljevima;
temperatura obično nije povišena, ali mogu biti izraženi simptomi
dehidracije. Kod intoksikacija klostridijima bolest počinje
nakon nešto duže inkubacije, bolovima u trbuhu i proljevom bez
povraćanja. Uzročnici se obično u stolici ne mogu dokazati,
već u ostacima konzumirane hrane.
Kampilobakterioza i jersinioza su zarazne bolesti
uzrokovane bakterijama iz grupa Campylobacter
i Yersinia. Ove bakterije oštećuju
sluznicu crijeva uzrokujući upalu popraćenu visokom temperaturom,
grčevima i pojavom sluzi ili krvi u vodenastim stolicama. Dijagnoza
se postavlja izolacijom bakterija na hranjivim podlogama ili
serološkim testovima.
Rotavirusi,
adenovirusi i astrovirusi glavni su uzročnici infektivnog gastroenteritisa
kod dojenčadi i male djece. Navedeni virusi uzrokuju infekcije
i u odraslih osoba, ali u blažem obliku. Infekcija se prenosi
fekalno-oralnim putem. Glavni simptomi virusnog gastroenteritisa
su vodenasti proljev i povraćanje, a oboljeli mogu imati glavobolju,
povišenu temperaturu i grčeve u trbuhu. Općenito, simptomi se
javljaju dan ili dva nakon infekcije i traju 1 do 10 dana, ovisno
o vrsti i količini virusa koji je izazvao bolest. Ovi uzročnici
mogu se dokazati različitim brzim imonokromatografskim testovima,
latex aglutinacijom i serološkom dijagnostikom.
|