Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: edukacija \ Gastritisi i crijevne zarazne bolesti   
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
edukacija   
 

Salmoneloze

Salmoneloze su crijevne zarazne bolesti uzrokovane gram-negativnim bakterijama Salmonellama. Ova vrsta crijevnih bolesti je u stalnom porastu neovisno o razvijenosti područja.

Salmonele su , primarno paraziti domaćih životinja, pa se često ljudi zaraze konzumacijom njihovih proizvoda koji su nedovoljno termički obrađeni. Infekcija se razvije samo kada se u organizam unese količina koju ne može neutralizirati želučani sadržaj. Salmoneloze se obično očituju u tri klinička oblika kao akutni gastroenteritis, salmonela-vrućica i sepsa. Dijagnoza se postavlja serološkim pretragama i kultivacijom na hranjivim podlogama


Šigeloza ili akutna bacilarna dizenterija

Šigeloza ili akutna bacilarna dizenterija je crijevna bolest uzrokovana bakterijama iz grupe Shigella. Karakterizirane su vrućicama, bolovima u trbuhu, krvavo-sluzavim proljevima.

Infekcija se prenosi najčešće fekalno-oralnim putem, zagađenom vodom i hranom te insektima. Bolest počinje naglo, općim simptomima, nakon 1-5 dana inkubacije.

Ponekad se javljaju komplikacije u obliku rekrudescencije i ranih recidiva, reaktivnog artritisa i kronične gastroenterokolopatije (dispeptičke smetnje, bolovi u trbuhu, nepodnošenje nekih jela, sklonost crijeva infekcijama).


Sl.1. Salmonellae, uzročnik salmoneloza
 


Sl.2. Shigellae, uzročnik šigeloza