Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: edukacija \ Spolno prenosive bolesti \ Genitalni herpes   
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
edukacija   
 

Genitalni herpes

Genitalni herpes je mukokutana virusna infekcija koju najčešće uzrokuje Herpes simplex tip 2 (HSV tip 2), a rijeđe Herpes simplex virus tip 1. Ubraja se među češće spolno prenosive bolest.

Ova bolest se prenosi spolnim odnosom, rijetko uporabom zajedničkih predmeta ili toaleta. Vrijeme inkubacije iznosi 3-7 dana, ponekad i do 14 dana.

Klinički se bolest manifestira vezikulama, pustulama, ulceracijama, rijetko cervicitisom i proktitisom.Lezije se najčešće javljaju na vulvi, perineumu, skrotumu i prepuciju.
 


Sl.1. Herpes simplex virus [HSV]
 

Nakon prvog izbijanja bolesti (primarne infekcije), virus se smješta u živčane ganglije donjeg dijela kralježnice, gdje može ostati u latentnom stanju više mjeseci pa čak i godina. česta je pojava recidiva tj. ponovnog izbijanja simptoma (sekundarna infekcija) koja može uslijed perineuralnog širenja virusa i izbiti na više mjesta. Recidivi se pojavljuju redovito na istom mjestu, učestalost im je različita, a ovise o nizu čimbenika. Često su povezani s provocirajućim uzrocima koji dovode do slabljenja imunološkog sustava (menstruacija, stres, infekcija i sl.).

Genitalni herpes predstavlja opasnu opstetričko-neonatološku bolest, jer neonatalna infekcija može uzrokovati ozbiljne komplikacije , a često i smrt novorođenčeta. Dijagnoza genitalnog herpesa postavlja se na temelju anamneze i karakterističnog kliničkog nalaza, a potvrđuje se izolacijom virusa i serološkim testovima.

Liječenje se provodi aciklovirom, peroralnom ili parenteralnom primjenom dok lokalno liječenje genitalnog herpesa nije pouzdano. Što se liječenje ranije započne, može se izbjeći izbijanje mjehurića, smanjiti tegobe kao i učestalost recidiva. Lijekovi koji se koriste u liječenju genitalnog herpesa, djeluju na virusne enzime tj. oni su inhibitori DNA polimeraze.