Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: edukacija \ Spolno prenosive bolesti \ Triper   
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
edukacija   
 

Gonokokna infekcija [triper]

Gonokokna infekcija ili triper nekoć je bila vrlo česta spolno prenosiva bolest. Uzročnik joj je Neisseria gonorrhoeae (gonokok), mikroorganizam koji živi u genitalnim organima i prenosi se isključivo spolnim putem. Vrijeme inkubacije je 2-6 dana, a izvor zaraze je najčešće inficirana osoba sa subkliničkim oblikom bolesti ili bez ikakvih simptoma. Kod muškaraca su simptomi jače izraženi nego u žena. Očituju se kao akutni uretritis s bolnim mokrenjem i gnojnim iscjetkom, a u žena obično kao cervicitis. Širenje infekcije, kao i nepravovremeno i neadekvatno liječenje i kod žena i kod muškaraca može imati slične posljedice: kod muškaraca neprohodnost sjemenovoda, a kod žena neprohodnost jajnika sa sterilitetom i rizikom vanmaterničnih trudnoća.
 


Sl.1. Neisseria gonorrhoeae, uzročnik gonokokne infekcije
 

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom gnojnog iscjetka bojanog po Gramu ili metilenskim modrilom. U preparatu su prisutne velike količine leukocita unutar kojih se vide gram negativni diplokoki. Također sve češće se radi i metoda PCR-a jer je kao i mikroskopska brza i jednostavna, dok su za uzgoj i kultivaciju potrebna posebna hranilišta i puno više vremena.

Liječenje se provodi kod oba partnera antibioticima istodobno. Nakon završetka terapije nužno je provjeriti učinkovitost terapije.