Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: djelatnosti \ Pretrage stolice    
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
djelatnosti   
 

Pretrage stolice

Ukoliko osjećate nadutost, nelagodu, imate česte proljeve ili primijetite svrbež anusa (čmara), moguće je da imate neku od infekcija probavnog trakta uzrokovanu bakterijama, parazitima, virusima ili gljivicama.

Najbolji način utvrđivanja uzročnika gore navedenih simptoma jest mikrobiološka pretraga stolice.

Tek nakon otkrivanja uzročnika, moguće je pristupiti odgovarajućem liječenju. Neki od najčešćih uzročnika crijevnih bolesti su bakterije poput Salmonellae, Shigelle, Campylobacter, Staphylococcus aureus (enterotoksin), ali i virusi (Rota, Adeno i drugi).


Sl.1. Rotavirus, čest uzročnik enterokolitisa kod djece
 

Pojedine infekcije, kao što su npr. Salmonella i paraziti, treba pravovremeno liječiti radi opasnosti od širenja na ostale članove obitelji.

Većina navedenih simptoma prisutna je i kod kroničnih upalnih crijevnih oboljenja – IBD (Chronova bolest, ulcerozni kolitis) i sindroma iritabilnog kolona – IBS. U tom slučaju preporuča se pretraga stolice na kalprotektin. To je pouzdan i koristan test za razlikovanje neupalnih crijevnih poremećaja (IBS) od kroničnih upalnih crijevnih bolesti (IBD).
 

ANTIBIOGRAM je laboratorijska pretraga kojom se utvrđuje osjetljivost bakterije, uzročnika infekcije, na antibiotike što pomaže bržem, pravilnijem i adekvatnijem liječenju pacijenta.