Trebate imati browser sa podrškom za JavaScript!

Mikrobiološka ordinacija
 
  lokacija: djelatnosti \ Obrada rana, punktata i sputuma    
 
 
 
ADRESA

Požeška 16
HR 21000 Split

H R V A T S K A
 
   KONTAKT

   tel: 021 / 531 - 948
   fax: 021 / 540 - 763
   

 
   RADNO VRIJEME


   radnim danom: 08:00 - 20:00
   subotom: 08:00 - 12:00
 
djelatnosti   
 

Obrada rana, punktata i sputuma

Ako imate problema sa ranama koje ne zacjeljuju i iz kojih izlazi gnojni sekret, ili imate dugotrajni kašalj s iskašljajem, za pravilno liječenje je potrebno ustanoviti uzročnika infekcije.
Najpouzdanija metoda otkrivanja uzročnika je mikrobiološka obrada uzorka. Tek nakon otkrivanja uzročnika, moguće je pristupiti odgovarajućem liječenju i spriječiti komplikacije koje mogu nastati zbog pogrešnog ili nepravovremenog liječenja.

Kako prepoznati simptome za čije liječenje bi trebalo načiniti mikrobiološku obradu?
 


Sl.1. Staphylococcus aureus, čest uzročnik infekcija rana
 

RANE - sporo zacjeljivanje, crvenilo, otok limfnih čvorova, gnojni sekret...
Moguće je da se rana inficirala, što može dovesti do mnogobrojnih komplikacija. Najčešći uzročnici upala su gram pozitivni koki Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes te gram negativni bacili Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa i drugi. Jednu od najtežih komplikacija izaziva MRSA (methicillin-rezistentni Staphylococcus aureus), koji je vrlo čest uzročnik intrahospitalnih infekcija rana.

 

KAŠALJ - dugotrajni kašalj s iskašljavanjem.

Moguće je da imate infekciju pluća i/ili dišnih puteva.

 

PUNKTATI

U našem laboratoriju primamo na obradu punktate, sadržaje koji se dobivaju punkcijom iz tjelesnih šupljina, na anaerobnu, aerobnu i mikološku obradu.
 

ANTIBIOGRAM je laboratorijska pretraga kojom se utvrđuje osjetljivost bakterije, uzročnika infekcije na antibiotike, što pomaže bržem, pravilnijem i adekvatnijem liječenju pacijenta.